Bazı reklamverenlerimizin hesaplarının etkinliğini optimize etme ve artırma konusunda çalışırken, çok çeşitli sorunlarla karşılaşırsınız. Ve bu sorunların birçoğu hesaba özgün olsa da, çoğunluğu genel yaklaşımlarla ele alınabilir. Bu makalede, bir hesabın ilk optimizasyonunda nelere odaklandığımızı kısaca açıklamaya çalıştım. Artık her reklamveren kendisini bir optimizasyon uzmanı olarak görüp hesabının temel ayarlarını yapabilir.

1. Hesap Yapısı

Bir hesap yapısının başladığı ve bittiği yer kampanya ve reklam grubudur. Doğru hesap yapısına sahip olmak işin temelidir. Bu temel olmadan daha sonraki optimizasyonların bir anlamı olmaz. Bir evi çatıdan temele doğru inşa edemezsiniz. Bu nedenle, sonraki aşamalara geçmeden önce aşağıdakilerden emin olun:
  • Reklam kampanyanız, sunduğunuz ürünlerin ve hizmetlerin türlerini yansıtan ve sitenize açılan "pencere" olmalıdır.
  • Genel parametreleri (hedefleme, bütçe) Kampanya düzeyinde ayarlamış olmalısınız.
Ürünlerinizin her bir için yalnızca bir ürüne özel, ayrı Reklam grupları oluşturmuş olmalısınız. Tek bir temaya sahip veya tek bir ziyaretçi grubuna yönelik Reklam grupları, Kampanya düzeyinde gruplandırılır. Çok sayıda Reklam grubuna sahip olmak sizi endişelendirmesin. Bu, etkili bir hesabın göstergesidir.

2. Reklamlar

Reklamverenler sıklıkla "Bu sizce iyi bir reklam mıdır?" diye sorar. Bu soruyu objektif bir biçimde yanıtlamak zordur. Reklam yazmak, yaratıcı bir süreçtir. AdWords'te her bir reklamın benzersiz olması, reklamı hem ziyaretçiler hem de reklamverenler için ilgi çekici hale getiren faktördür. Aynı zamanda aşağıdakilerden de emin olmalısınız:
  • Reklamınız basit ancak profesyonel olmalıdır. Anlamının net olması, dilbilgisi hatasının bulunmaması ve benzersizlik; reklamınızı, ziyaretçileriniz için ilgi çekici ve çarpıcı hale getirir.
  • Her reklam grubunda iki ila üç reklam oluşturun ve İnternet'te aynı anda görünmelerini sağlayın. Bu sayede, her bir reklamın ne ölçüde etkili olduğunu değerlendirebilirsiniz.
  • "Ücretsiz Teslimat" gibi dikkat çekici ifadeler kullanın (teslimat gerçekten ücretsiz olmalıdır).
  • Açılış sayfası URL'si, web sitesinin ana sayfasına değil, reklamı yapılan ürüne yönlendirirse reklamlar daha iyi sonuç verir. Ziyaretçi buzdolabı arıyorsa, ütü tahtalarıyla ilgilenmeyecektir.
3. Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler ziyaretçiyi reklamınıza ve web sitenize bağlayan bir köprü görevi görür. Bu nedenle, etkili bir anahtar kelime listesi, reklamınızın yalnızca, reklama ilgi gösterecek ziyaretçilere gösterilmesini garanti eder. Ayrıca, anahtar kelimenin kalite puanının, tıklama başına maliyet üzerinde doğrudan etkisi vardır: Kalite puanı ne kadar yüksek olursa, tıklama başına maliyet o kadar düşük olur (istisnasız, her zaman). Bu nedenle, anahtar kelime listesi oluştururken aşağıdakileri unutmayın:
  • Çoğu durum için, reklam grubunuz 10-20 anahtar kelimeden fazlasını içermemelidir. Anahtar kelime listeniz uzarsa, bu, reklam grubunuzun yeterince belirgin bir şekilde tanımlanmadığının açık bir göstergesidir. Bu uzun listeyi ikiye veya üçe bölmek iyi bir fikir olabilir.
  • İlk olarak, anahtar kelime fikirlerini kendi web sitenizden veya önceki deneyiminizden türetebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin yerine geçin ve kendinize ziyaretçilerin ürününüzü ararken hangi kelimeleri kullanacağını sorun. Aklınıza bir fikir gelmiyorsa, "Anahtar Kelime Aracı" size önerilerle yardımcı olabilir (Raporlar ve Araçlar sekmesi).
  • Negatif anahtar kelimeler dostlarınızdır. Negatif anahtar kelimeler, işe yaramayan aramaları filtreleyip dışarıda bırakmanıza yardımcı olur ve çok fazla para harcamanızı önler. Anahtar Kelimeler sekmesi altındaki "Arama terimlerini görüntüle..." işlevini kullanarak, hangi arama terimlerinin alakasız olduğunu öğrenip negatif anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. Bu ayrıca, yeni anahtar kelime fikirleri üretmenize de yardımcı olur. Arama terimlerini filtreleyip dışarıda bırakmak tüm optimizasyon çabalarının temelini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda periyodik olarak gerçekleştirmeniz gereken rutin bir görevdir. Bu, atlanmaması gereken bir iştir.
Yukarıdaki tavsiyeleri uygulayarak, sağlam bir temel oluşturmuş oluruz: Bu temel; etkili reklamlara ve anahtar kelimelere sahip yapılandırılmış bir hesap demektir. Gelecek makalelerde, coğrafi hedefleme, teklif verme ve bütçe oluşturma, reklam yerleşimleri ve kampanyalarınızın performansını izleme konularıyla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için hazırlanan bu blog dizisinin bir sonraki gönderisini kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Aleksei Petrov, Inside AdWords Ekibi