AdWords Rapor Merkezi kapsamındaki mevcut raporlama özellikleri kullanımdan kaldırılmaktadır. Bunun nedeni, geçen yıl kullanıma sunulan tümüyle yenilenmiş kullanıcı arayüzünde bir dizi rapor ve sorgunun hizmete hazır hale gelmesidir. Bu rapor ve sorgulara kampanya yönetimi sekmelerinden daha hızlı ve daha doğrudan erişilebilir. Bunlar ayrıca istatistikleri ve sonuçları analiz etme işlevleri de sağlar. Bunlardan bazıları, raporlar ve kampanya sekmeleri arasında gidip gelmek zorunda kalmadan anında müdahale ve değişiklik yapma olanakları sunar.

Ana Hedefler

Yenilenen raporlama özelliklerini daha yakından incelemeden önce, verileri analiz etme ve rakamlar ile yüzdeleri yorumlamaya ilişkin çeşitli yolları anlamamız gerekir. Kişisel olarak, "AdWords'ün sırrı" veya "gizli AdWords stratejisi" diye bir şey olmadığını vurgulamak isterim! AdWords reklamverenleri olarak her zaman, kampanyalarımızı hedeflerimize ulaşacak şekilde oluşturmalıyız. Kimi zaman bir anahtar kelime için 0,50 TL'lik bir tıklama başına maliyet kabul edilebilirdir, kimi zamansa 0,10 TL bile çok yüksek olabilir. Bunu belirlemek için ürünü, hizmeti ve web sitesini bilmeniz gerekir. Hedeflerimizi belirlemezsek hiçbir yarar sağlamayan maliyetler ortaya çıkabilir ve AdWords sisteminin paramızı heba ettiği yönünde yanlış bir kanıya varabiliriz.

Hedeflerimiz neler olabilir? (Birkaç örnek)

Olası en yüksek gösterim sayısı: Burada istenen, bir marka veya web sitesi için olası en yaygın bilinirliği oluşturmaktır. Bu durumda, reklamın aldığı tıklama sayısı önemli değildir. Önemli olan tek şey reklamı gören kullanıcı sayısıdır.
Olası en fazla trafiği çekmek: Bir web sitesinin tamamı veya bir bölümü için, hatta belki de mikrosite olarak adlandırılan bir site için hedeflenendir. Daha fazla ziyaretçi çekmek anlamına gelir.
Kullanıcıyı bir web sitesinde bir veya daha fazla işlemi gerçekleştirmeye teşvik etmek: Bültene abone olmak, bir etkinlik veya hatta ürün satışı için kaydolmak, sipariş vermek vb. işlemler buna örnek gösterilebilir.

İlk örnekte en yüksek gösterim sayısına ulaşmaya çalışırız, ikincisinde hedefimiz tıklama oranını yükseltmektir ve son örnekte, web sitemizin trafiğinin kalitesini, gelir ve reklam maliyetlerinin artı bakiyeye sahip olacağı bir düzeye çekerek şunu söyleyebilmeyi amaçlarız: Reklam kendi maliyetini karşılıyor.

Hedeflerimizi tanımlayarak, aynı zamanda bunları izlemek için gereken önemli rakamları ve yöntemleri seçtiğimiz de açıklık kazanmıştır.

Sistemde ne kadar harcama yaparsak yapalım veya anahtar kelimelerimizi ne kadar iyi gruplandırırsak guplandıralım, sonuçları düzenli olarak kontrol etmek her zaman önemlidir. Kampanyalarımızın ve reklamlarımızın hedeflerimize uygun performans gösterip göstermediğini belirlemek için belirli bir döneme ait istatistikleri analiz etmemiz gerekir.
Şimdi, Rapor Merkezinin belirli bölümlerinin nasıl değiştiğine bakalım.

Filtreler, Görüntülenen Sütunlar

Aşağıdaki resim, Rapor Merkezinin bazı bölümlerini kullanmış olanlarınıza mutlaka tanıdık gelecektir:



Yukarıdaki resimde gösterilen filtreleme seçenekleri, yeni kampanya yönetimi arayüzünde zaten mevcuttur. Rapor Merkezindeki alışılmış ortamlarından ayrıldıktan sonra bu seçeneklerin nerede olduklarına ve işleyiş şekillerine bir göz atalım.

Tarih aralığı filtresi arayüzün sağ üst köşesinde bulunur. Bu filtre kısa bir süre önce bazı yeni seçeneklerle geliştirilmiştir. Artık son 14 güne ait sonuçlar görüntülenebilir ve ayrıca hafta başlangıcının Pazartesi ve Pazar günü olduğu ülkelerde reklam verenlerimiz için de bir seçenek vardır. Özel bir tarih aralığı da tanımlanabilir.



Sonuçlara filtre uygula bölümü de, Kampanyalar sekmesindeki Filtre düğmesini tıklayarak bir veya daha fazla filtre oluşturursak değiştirilebilir.



Yeni filtre paneli, karmaşık filtrelerin yeniden oluşturulmasına gerek bırakmamak için filtreleri kaydetme olanağı sunmaktadır. Filtreleri bir defa oluşturup kaydetmek yeterlidir. Bir daha gerektiğinde, daha önce kaydedilmiş filtreler Filtre düğmesi seçilerek kolayca etkinleştirilebilir.




Kampanyaları ve reklam gruplarını filtrelemek için iki yol vardır: Kampanyalar sekmesinin sol tarafında, genişletilebilir ve kilitlenebilir bir gezinme paneli vardır. Bu panel, kampanyalar ve reklam grupları arasında geçiş yapmayı kolaylaştırır.

Diğer yol ise daha önce sözünü ettiğimiz Filtre panelidir: Tüm çevrimiçi kampanyaların veya belirli bir kampanyanın açık olmasına bağlı olarak, Filtre paneliyle birden çok kampanyada bile birden çok reklam grubu seçilebilir:





Tek tek raporlarda, Sütun seç panelini kullanarak birçok veri sütunu görüntülemeyi seçebilirsiniz. Yeni arayüzde, Filtre düğmesinin yanında bir Sütunlar düğmesi vardır. Bu düğme, görüntülenmekte olan anahtar kelimeler veya reklamlara ilişkin çeşitli istatistikleri görüntülemek için kullanılabilir.

Örneğin, reklamımızın tetiklendiği toplam gösterimlerin yüzdesini görebilir ve ayrıca, sistemin belirli bir haftada kaç tane geçersiz (dolayısıyla ücretlendirilmeyen) tıklama kaydettiğini öğrenebiliriz.

Her bir sekmede bulunan tüm sütunların listesini incelemek yararlı olacaktır, zira e-tablolarda varsayılan olarak yalnızca en önemli veriler görüntülenir.

Ev ödevi olarak, "Tahmini ilk sayfa teklifi" sütunun etkinleştirildiği sekmeyi bulun.

Önümüzdeki haftalarda, farklı rapor türlerine göz atacağız, bunlara daha önce Rapor Merkezinde nasıl eriştiğimize ve Rapor Merkezi tümüyle kullanımdan kaldırıldıktan sonra bu raporları nasıl kullanmaya devam edeceğimize değineceğiz.

Gabor Petlyanszki, Google AdWords Ekibi