İşletmenizle İhracat Yapma - Bölüm 1/3
27 Eylül 2010 Pazartesi
İşletmenizi uluslararası ticarete açmayla ilgili, üç gönderiden oluşan yazı dizisinin ilk bölümü ile karşınızdayız. "Şirketinizi uluslararası piyasalara açmak ne zaman akıllıca bir karardır" sorusuna hayali bir örnek üzerinden yanıt vermeye çalışacağız.
Katrina, ürünlerini Finlandiya ve İsveç'te çevrimiçi olarak başarıyla satan Finlandiyalı bir mobilya tasarımcısıdır. Katrina, reklamcılık ihtiyaçları için Google AdWords'ü kullanmaktadır. Kısa bir süre önce kriz nedeniyle satışlarında hızlı bir düşüş yaşamıştır. Katrina, yurt dışına daha fazla satış yaparak satışlarda yaşadığı kaybı telafi edip edemeyeceğini düşünmeye başlar. İskandinavya'daki bazı rakipleri uluslararası alanda şimdiden çok başarılı olmuştur, ancak Katrina geri dönüştürülmüş malzemeyle çalıştığı için ürünleri niş pazarlara yöneliktir. Katrina, Avrupa'nın başka hangi pazarlarında ürünlerine yüksek talep olduğunu öğrenmek ister. Bu konuda yardımcı olabilecek bir araç var mıdır?
Katrina, zamana ve bölgelere göre arama hacmi kalıplarını gösteren Google Arama Trendleri ile kısa bir inceleme yapmaya karar verir. Özel "ekolojik tasarım mobilya" sorgusuna göre, basit bir terim olan "tasarım mobilya" için daha iyi sonuçlar elde eder. Terimleri çevirir ve Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve Hollanda gibi birkaç büyük Avrupa ülkesini karşılaştırır. Mobilyalarını denizaşırı ülkelere gönderemediği için İngiltere ve İrlanda için arama yapmaz.
Ülkeleri karşılaştırdığında, "tasarım mobilya" arama terimi için, 2004'ten bugüne kadar en yüksek sorgu hacmine 61 ile Hollanda'nın sahip olduğu ortaya çıkar. Bunu, 57'lik bir ortalamayla Almanya izlemektedir. 61 ve 57 rakamları, 100'lük bir maksimum üzerinden ortalamaları ifade etmektedir. Grafik ayrıca, Ocak 2010'da ulaşılan maksimum arama sayısıyla birlikte Hollanda'da yükselen bir eğilim olduğunu da göstermektedir. Katrina bu aracın sağladığı verilerin, Almanya ve Hollanda'yla ilgili sahip olduğu piyasa bilgilerini doğrulamasından memnundur.

Bu bilgileri aklında tutan Katrina, web sitesine ait Google Analytics verilerini daha ayrıntılı bir şekilde incelemeye koyulur. Google Analytics'teki Ziyaretçiler bölümünde bulunan Harita Yerleşimi raporu, ürününüze ilgi duyan, farklı ülkelerden ziyaretçileri gösterir. Katrina'nın web sitesinin Fince ve İngilizce sürümleri olduğundan, sitesine Fince konuşmayan ziyaretçilerin kolayca erişebildiğini bilmektedir. Katrina, Hollanda ve Almanya'ya ait Harita Yerleşimi verilerini incelerken, geçtiğimiz ay sitesini 75 Alman ve 28 Hollandalı kullanıcının ziyaret ettiğini fark eder. Sitesiyle ilgilenen diğer uluslararası ziyaretçiler İrlanda, Hindistan ve İngiltere'dendir. Şu an için, Katrina'nın İngiltere gibi denizaşırı piyasalara açılmasının önünde bazı engeller vardır, ancak ürünlerinin Avrupa ana karası dışında ilgi gördüğünü öğrenmekten memnundur. Katrina, ziyaretçilerin ürünlerini araştırdıklarını mı yoksa siteyi, ana sayfasını ziyaret ettikten sonra terk mi ettiklerini görmek üzere Almanya için Hemen Çıkma Oranı'na da göz atar. Hollanda için hemen çıkma oranı %4 gibi çok düşük bir değerdir. Bu ayrıca, 75 ziyaretçiden 72'sinin siteyle, ana sayfasının ötesinde araştırma yapacak kadar ilgilendiği anlamına da gelmektedir.
Katrina ayrıca, Almanya için önerilen TBM tekliflerinin kendi ülkesi için olanlardan epey yüksek olduğunu da fark eder. AdWords'le reklam veren Almanya'daki mobilya şirketi sayısı, Finlandiya'dakinden daha fazla olabileceğinden bu normaldir. Katrina, hangi piyasaya ihracat yapacağına karar vermesine yardımcı olacak başlangıç araştırmasını artık yapmıştır. Sonraki adımları, bu ülkelere açılmanın pratik şartlarını araştırmak olacaktır.
İşletmenizle İhracat Yapma konulu bu üç bölümlük dizinin ikinci bölümü için bu sayfayı takip edin!
Berna Akın, Google AdWords Ekibi
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
İlginize teşekkürler!
Bu yazı ile ilgili olmayan ve uygun bulunmayan yorumları yayınlamama hakkını saklı tutuyoruz.
Burada okuduğunuz yorumlar okuyucularımıza aittir.